Шкода произведе 1,5 милиони Октавии од третата генерација

Извор: ЗаЗабава | Објавено: 07.05.2017 - 12:09

Чешкиот произведувач соопшти дека од претставувањето на првата генерација на Skoda Octavia во 1996 година вкупно се продадени повеќе од 5 милиони од овој модел.


Третата генерација се појавува на кракот од 2012 гофдина, а редизајнот е претставен во ноември 2016 година, за да во фебруари 2017 година биде произведена и рестилизираната верзија.

Octavia е најпродаваниот модел на Шкода, моментално е достапна со пет бензински и четири дизел модели, за премин од 1.0 до 2.0 литри и и со сила од 86 ks (63kW) до 184 ks (135kW).

Во понуда имаат и спортска Octavia RS, со 2.0 TSI бензинец од 230 ks (169kW), како и посилна варијанта RS 245, со исти конски сили.